DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft dinsdag Mariëtte Hamer gekozen als haar nieuwe voorzitter. Ze versloeg haar tegenstrever Diederik Samsom. De opvolgster van Jacques Tichelaar wil de partij een duidelijker sociaal gezicht geven.

"Ik ga voor die partij, altijd, overal en onder alle omstandigheden", zei de nieuwe fractievoorzitter kort na haar verkiezing. "Ik ben iemand die ongelooflijk veel hart heeft voor de partij." Ze verving de zieke Tichelaar in de afgelopen maanden al.

Hamer wil het sociale gezicht van de PvdA terugbrengen met een permanente campagne, "zodat iedereen weer weet waar de partij voor staat".

Daarnaast vindt ze dat de PvdA meer aandacht moet schenken aan personen en minder aan partijstructuren. "Vanaf nu investeren we nog alleen in mensen."

Peilingen

De nieuwe fractievoorzitter hoopt dat haar fractie met deze aanpak opklimt in de peilingen. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond verliest de PvdA-fractie elf zetels als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat zou de sociaaldemocraten op 22 zetels brengen.

Uitslag

De leden van de 33-koppige fractie kozen hun nieuwe voorzitter dinsdagochtend in een geheime stemming. Volgens de gewoonte van de PvdA wordt de precieze uitslag niet bekendgemaakt. Hamer zei na de stemming dat zij het gevoel heeft dat ze een heel groot draagvlak heeft binnen haar fractie.

De PvdA zocht een nieuwe fractieleider omdat Jacques Tichelaar wegens gezondheidsredenen terugtreedt. Hij gaat verder als gewoon Tweede Kamerlid.

Het is nog niet duidelijk of Samsom de functie van vice-fractievoorzitter krijgt toebedeeld. Dat wordt volgende maand bekend. "Ik vind Diederik een heel goede kandidaat. Hij is een van mijn allerbeste collega's", zei Hamer.

Blij

PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos is blij met de keuze voor Hamer. Volgens hem heeft ze de afgelopen periode bewezen deze klus aan te kunnen. Bos kijkt uit naar de samenwerking, liet hij weten.