KATHMANDU - Zeker drie Nepalezen zijn woensdag om het leven gekomen doordat een helikopter neerstortte bij een basiskamp voor bergbeklimmers bij de Mount Everest in Nepal. Volgens een woordvoerder van de Nepalese luchtvaartautoriteiten zijn er zeker zes gewonden, onder wie zeker een buitenlander.

De helikopter van het bedrijf Simrik Airlines vervoerde vijf passagiers en voorraden naar het basiskamp. Aan boord waren ook vier bemanningsleden. Over de oorzaak van het ongeluk, dat vlak voor de landing gebeurde, is nog niets bekend.

Basiskamp

In het basiskamp op een hoogte van 5350 meter verblijven ongeveer duizend mensen, die deel uitmaken van meer dan twintig expedities die pogingen doen de hoogste berg van de wereld - 8850 meter - te beklimmen.

Donderdag is het vijftig jaar geleden dat voor het eerst iemand de top van de Mount Everest beklom. Dat was de Brit Edmund Hillary, die de tocht maakte met de sherpa Tenzing Norgay. Sinds die tijd hebben meer dan 1300 mensen de top bereikt. Ongeveer 175 alpinisten zijn omgekomen op de hellingen van de berg.