AMSTERDAM - Officier van justitie R. Vorrink heeft donderdag vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige D.P. wegens het verduisteren van een zeer grote hoeveelheid diamanten bij zijn werkgever Gassan Diamonds.

P. ontvreemdde op 4 augustus van dit jaar voor zo'n 14,5 miljoen gulden (circa 8000 stenen) uit de kluis in het bedrijfspand aan de Nieuwe Uilenburgerstraat in Amsterdam. Een maand later gaf hij zichzelf bij de politie aan en kon het merendeel van de edelstenen worden teruggevonden.

Tegen de 40-jarige P. van H. en de 54-jarige A.J. eiste de aanklaagster achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dit echtpaar verborg de miljoenenbuit in een standbeeld in hun woonplaats Almere en hielp P. het land uit.

De spectaculaire roof in augustus was met verbluffend gemak uit te voeren, zo bleek donderdag ter zitting van de rechtbank in Amsterdam. "Ik ben iets vergeten", maakte P. zijn collega's op de bewuste dag wijs, op het moment dat zij naar huis wilden.

Zo kreeg P. het, tegen de bedrijfsregels in, voor elkaar om enige tijd alleen in de sorteerkamer van Gassan Diamonds te verblijven en een miljoenenvoorraad diamanten te stelen. Met de buit verborgen in een magnetrondoos wandelde hij die avond het pand van Gassan uit. De doos moet ongeveer 50 kilo hebben gewogen, maar "hij voelde zo licht als een veertje", aldus P.

De portier vroeg nog wat er in de doos zat. "Een magnetron", loog Zwollenaar P. toen. De magnetron had hij echter achtergelaten in het gebouw. In de doos zaten ruim 8000 diamanten, ter waarde van zo'n 14,5 miljoen gulden. Althans, dat was de inkoopwaarde. De verkoopwaarde lag vele malen hoger.

Broekzak

P. was pas in april bij Gassan in dienst gekomen en werkte in de sorteerkamer. Na ongeveer twee maanden begon hij kleinere hoeveelheden diamanten en sieraden te stelen, die hij verborgen in zijn broekzak naar buiten kon smokkelen. Ook die verduistering is meegewogen in de strafzaak, evenals een veel kleinere verduisteringskwestie uit 1999.

P. werd gedreven door ernstig geldgebrek als gevolg van een faillissement, door een gokverslaving en door liefde voor een vrouw van lichte zeden uit Hilversum, een dochter van medeverdachte J. Ook zij is verdachte in de zaak, maar is nog voortvluchtig. Na zijn grote slag te hebben geslagen op 4 augustus, vertrok P. met de noorderzon.

Hij bleef weg tot 3 september, nadat hij via Duitsland en Frankrijk naar Mexico was gereisd. In Mexico zocht hij zijn Hilversumse liefde Tiffany op, die daar recentelijk was getrouwd. Begin september had P. genoeg van zijn nieuwe, voortvluchtige bestaan. Hij vloog terug naar Nederland en meldde zich bij de politie.

P.'s raadsman G. Spong vroeg de rechtbank een lage straf op te leggen, mede omdat P. zichzelf heeft aangegeven. Uitspraak 3 januari.

/NIEUWSWerknemer rooft 20 miljoen aan diamantenMiljoenenroof bij diamanthandelaar Gassan opgelost