JAKARTA - De Indonesische politie heeft dinsdag in de hoofdstad Jakarta een Nederlander en zeker acht andere mensen gearresteerd, die protesteerden tegen de Chinese overheersing van Tibet.

De protestactie had plaats kort voor het begin van een estaffeteloop met de olympische vlam in Jakarta.

Een politiewoordvoerder zei dat de Nederlander is opgepakt, omdat hij zijn paspoort niet liet zien. In een telefoongesprek met het Franse persbureau AFP zei de Nederlander dat hij naar een politiebureau is meegenomen en dat hij niet wist wat hem te wachten stond.

Stadion

Het protest van de sympathisanten met Tibet had plaats buiten het stadion Bung Karno, waar kort daarna de estafetteloop met de olympische vlam werd gehouden. De fakkeltocht in het stadion in Jakarta duurde ongeveer een anderhalf uur en had een besloten karakter.

Ongeveer 5000 geïnviteerden deden mee met de estafetteloop. Er waren geen incidenten. De Indonesische autoriteiten hadden 2500 politiemensen en 1000 militairen ingezet om de loop met de olympische vlam in goede banen te leiden.

Na de fakkeltocht in Jakarta vertrekt de olympische vlam naar Australië. Daar staat voor donderdag de estafetteloop op het programma.