LIMA - President Alejandro Toledo heeft de noodtoestand afgekondigd in Peru. De maatregel geldt voorlopig voor een periode van dertig dagen, aldus de president dinsdagavond (plaatselijke tijd).

Hij hoopt op deze wijze de wijdverbreide arbeidsonrust in het Zuid-Amerikaanse land beter te kunnen aanpakken. De stakingen tasten de "fundamentele rechten" van alle Peruanen aan, aldus Toledo.

In een toespraak voor de nationale televisie zei Toledo dat het leger de komende de dertig dagen belast is met "de interne veiligheid in het land". De politie blijft ook de wet handhaven, voegde hij eraan toe.

Deze week zijn duizenden boeren en werknemers in de gezondheidszorg de straat op gegaan. Zij bezetten overheidsgebouwen in de provinciesteden en blokkeerden wegen. Eerder gingen leraren al in staking.

Zij eisen onder meer loonsverhogingen en belastingverlagingen voor landbouwproducten. Het is de tweede keer dat de weinig populaire Toledo de noodtoestand afkondigt. In juni 2002 bleef de maatregel echter beperkt tot de zuidelijke stad Arequipa.