NEW YORK/WASHINGTON/TEHERAN - De moeizame relatie tussen de Verenigde Staten en Iran is dinsdag verder onder druk komen te staan. Teheran waarschuwde Washington zich niet met interne Iraanse aangelegenheden te bemoeien. Op zijn beurt dreigde de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld met een agressieve reactie van de VS als Iran zich in de Iraakse politiek mengt.

Rumsfeld stelde dat de Amerikanen geen interventie van de buurlanden van Irak in Iraakse interne aangelegenheden accepteren. Hij zei dat elke poging om het land naar Iraans evenbeeld te vormen "op agressieve wijze ongedaan zal wordengemaakt".

Het Iraanse regime reageerde op een bericht zondag in The Washington Post. De krant haalde Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan. Zij stelden dat Washington heeft besloten de Iraanse regering te destabiliseren.

Al-Qaeda

De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden over informatie beschikken dat de aanslagen in de Saudische hoofdstad Riyad twee weken geleden waren voorbereid door leden van het terroristennetwerk al-Qaeda die in Iran verblijven. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat Teheran hoopt dat "het verstand overwint in discussies in Washington" over het beleid inzake Iran.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell ontkende dinsdag dat de regering-Bush voor een nieuw en harder Iran-beleid kiest. Hij zei dat de contacten met de islamitische republiek niet worden verbroken, ook al keuren de VS de "steun van Iran voor terroristische activiteiten af".

Kernwapens

Powell stelde dat Washington zich ook zorgen maakt over de nucleaire activiteiten van Iran. De regering-Bush verdenkt het land ervan dat het kernwapens probeert te maken.

Leden van de oppositiegroepering de Nationale Raad van Verzet van Iran stelden in The New York Times van dinsdag dat in het westen van het land twee geheime laboratoria staan, waar verrijkt uranium wordt gemaakt. Volgens de oppositiebeweging probeert het Iraanse regime ook andere nucleaire faciliteiten op te zetten om internationale waarnemers te misleiden.