AMSTERDAM - Gynaecoloog D.K. (53) is ernstig tekort geschoten bij een bevalling in juni in 1998 in het streekziekenhuis in Hilversum. Volgens de rechtbank in Amsterdam is het aan hem te wijten dat de baby bij die bevalling overleed. De rechtbank legde de gynaecoloog donderdag echter geen straf op.

K. werd in juni 1998 bij een bevalling geroepen van een 33-jarige vrouw uit Hilversum. Hij gebruikte eerst een vacuümpomp en vervolgens een zogeheten Boerematang om het kind ter wereld te brengen. De rechtbank achtte bewezen dat hij daarbij "aanmerkelijk onvoorzichtig" handelde. Doordat hij met de tang teveel kracht uitoefende, drukte hij de schedel van het kindje in. Het gevolg was dat het jongetje overleed voor het ter wereld kwam.

Het medisch tuchtcollege legde K. eerder een voorwaardelijke schorsing van een jaar op en de gynaecoloog moest een jaar onder toezicht werken. Inmiddels heeft K. zelf zijn baan als gynaecoloog opgegeven. Hij volgt een verkorte opleiding tot huisarts.

Voor de rechtbank was duidelijk dat de zaak diep heeft ingegrepen in het leven van K.. Mede hierom werd hem voor het bewezen strafbare feit 'dood door schuld, gepleegd tijdens de uitoefening van zijn beroep' geen straf opgelegd. Ook de offficier van justitie had schuldigverklaring zonder strafoplegging geëist.

Officier C. Hermans betoogde tijdens de zitting dat fouten bij bevallingen zelden aan het licht komen. Hij wijt dit aan het feit dat het in de medische wereld gebruikelijk is een verklaring van natuurlijk overlijden in te vullen als een kindje bij de bevalling overlijdt.

De zaak van gynaecoloog K. kwam aan het licht dankzij de opa van het jongetje, die huisarts was. De opa was geschrokken toen hij zijn overleden kleinzoon zag en drong aan op nader onderzoek. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat K. eerder had moeten besluiten tot een keizersnee.