SCHEVENINGEN - Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is dinsdag in Scheveningen voor 38.000 euro van de hand gegaan. De veilingmeester van de visafslag kreeg de bieders niet in de buurt van de 52.000 euro die de eerste nieuwe haring vorig jaar opbracht. Visgroothandel Haasnoot uit IJmuiden kocht de emmer, 'prachtige haring' volgens de keurmeester, uiteindelijk.

De totale opbrengst van de veiling gaat naar de Nederlandse Hartstichting die het geld gebruikt voor lopende onderzoeken naar de effecten van vis op de gezondheid. Bepaalde visvetzuren dragen namelijk bij aan de vermindering van het risico op hart- en vaatziekten.

Amerikaans systeem

De haring is geveild volgens het Amerikaanse systeem, waarbij je alleen betaalt wat je zelf biedt. De laatste bieder betaalt dus alleen het verschil met de voorgaande bieder. Haasnoot bood dinsdag twee keer, in totaal 1500 euro. Een goede klant van de groothandel mag gaan genieten van de Hollandse Nieuwe.

Behalve de kwaliteit van de haring is ook de hoeveelheid dit jaar een rede tot vreugde voor de liefhebbers. De totale hoeveelheid haring die Europese vissers mogen vangen is verhoogd met bijna 50 procent tot 400.000 ton. Ongeveer 35.000 ton wordt verwerkt tot maatjesharing.

4,5 miljoen

De twee Nederlandse schepen die de eerste 4,5 miljoen haringen binnenbrachten vertrekken woensdag weer naar volle zee. Het is het enige Nederlandse span dat Hollandse Nieuwe aanvoert. Noorse en Deense vissers nemen het grootste deel van de vangst voor hun rekening. Deze haring mag ook Hollandse Nieuwe worden genoemd omdat Nederlanders de vis direct bij aankomst in de haven kaken en pekelen.