BILTHOVEN - Voor het eerst in twintig jaar heerst in Nederland een bofepidemie. Het virus is gesignaleerd in de streek tussen Zeeland en de Veluwe, waar veel orthodox-protestanten wonen die zich niet laten inenten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Vaccinatie

In het getroffen gebied, de zogenoemde Biblebelt, weigeren veel bevindelijke gereformeerden om religieuze redenen elke vaccinatie.

Omvang

Het Centrum voor Infectiebestrijding heeft in de afgelopen maanden in 61 bloedmonsters het virus aangetroffen. Maar omdat huisartsen kinderen met de bof (symptomen: koorts en opgezette wangen) momenteel niet hoeven te melden is de omvang van de epidemie onduidelijk.

Vanaf 1 januari 2009 geldt wel een meldplicht.

Niet ernstig

Volgens het RIVM is de ziekte niet ernstig. Slechts zelden leidt de aandoening tot ernstige complicaties als hersenvliesontsteking.

Wel bekijkt het Nederlands Vaccin Instituut of er iets moet veranderen aan de vaccinatie tegen de bof, omdat het huidige vaccin geen volledige bescherming biedt voor jonge kinderen, blijkt uit onderzoek.

Gedwongen

Het Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil dat wordt onderzocht of ouders kunnen worden gedwongen hun kinderen in te laten enten. Arib zei dat in het NCRV-radioprogramma Cappuccino. Zij wil daarover vragen stellen aan minister Ab Klink (Volkgezondheid).