DEN HAAG - Het tweede kabinet-Balkenende is dinsdagmiddag door koningin Beatrix geïnstalleerd. Direct daarna poseerden de nieuwe ministers voor de traditionele foto op de trappen van het paleis.

BinnenhofJournaal:Nieuw kabinet op bordes bij Koningin

Geheime locatie

Het was niet de eerste bijeenkomst van het nieuwe kabinet. Maandag hadden de zestien ministers en tien staatssecretarissen elkaar al ontmoet op een geheime locatie in de Haagse binnenstad, onthulde premier Balkenende na de beëdiging tijdens een persconferentie.

De bijeenkomst duurde ongeveer vijf uur en stond vooral in het teken van de teamgeest. "Je kunt het belang van teamgeest niet genoeg benadrukken", aldus de premier. "Iedereen moet het besef hebben dat we gaan regeren in moeilijke tijden."

Proefballonnetjes

Tijdens de "inspirerende bijeenkomst", waarbij ook werd gedineerd, heeft Balkenende alle bewindslieden op het hart gedrukt zich aan het regeerakkoord te houden en niet met proefballonnetjes te komen, zoals de voormalige LPF-ministers Nawijn en Heinsbroek in het vorige kabinet voortdurend deden.

De premier heeft er alle vertrouwen in dat zijn nieuwe ploeg het beter zal doen dan het vorige kabinet, dat al na 87 dagen moest aftreden. "Ik ben trots op dit team. Het is een hechte en goede ploeg van mensen die kennis van zaken hebben, creatief zijn, over doorzettingsvermogen beschikken."

Offensief

De premier onderstreepte dat het kabinet voor een zware taak staat, gezien de problemen met de economie, de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën. "De problemen vragen om een offensieve aanpak. We kiezen voor de moeilijke weg naar herstel in plaats van de makkelijke weg naar stagnatie."

Vrouwen

Het kabinet van CDA, VVD en D66 kwam tot stand na een formatie van 125 dagen. Het grootste deel daarvan ging zoek aan besprekingen tussen CDA en PvdA, die uiteindelijk mislukten. Het nieuwe kabinet telt vijf vrouwelijke ministers, een record. Van de tien staatssecretarissen zijn er ook vijf vrouw.

Controle

Balkenende is niet bang dat er al snel een bewindspersoon moet aftreden, zoals in het vorige kabinet. Toen moest LPF-staatssecretaris Bijlhout al op de dag van de beëdiging vertrekken omdat ze bleek te heben gelogen over haar verleden in het Suriname van ex-legerleider Bouterse. De premier wees er dinsdag op dat de regels voor het screenen van nieuwe bewindslieden zijn aangescherpt. "Ik verwacht geen problemen, maar als zaken niet gemeld worden, blijft dat de verantwoordelijkheid van de bewindslieden."

Woensdag is de eerste echte ministerraad. De bijeenkomst maandag had een informeel karakter. Het was overigens de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een kabinet al voor de beëdiging bij elkaar kwam.