ROERMOND - Duizenden mensen in Midden-Limburg hebben dinsdagochtend en een deel van de middag zonder elektriciteit gezeten. Dat kwam door een ongeval in een elektriciteitshuisje in Roermond, waarbij twee medewerkers van Essent gewond raakten.

De stroomstoring trof even na tien uur aansluitingen in de gemeentes Swalmen en Beesel, een deel van Roerdalen en een deel van Roermond, waaronder een bedrijventerrein. Zeker 20.000 huishoudens en bedrijven werden erdoor getroffen. Veel supermarkten en winkels sloten hun deuren.

Examens

Door de stroomstoring lag het telefoonverkeer grotendeels plat, kerkklokken stonden stil en het alarm van een middelbare school in Swalmen ging af, terwijl daar net een eindexamen bezig was. De directie van de school wil proberen de leerlingen een herexamen te laten doen. Rond 15.45 uur was de storing volgens een woordvoerder van energiebedrijf Essent opgeheven.

Gewonden

De kortsluiting ontstond kort na tien uur in een hoogspanningsstation aan de Maalbroek in Roermond. Op dat moment waren twee medewerkers van het bedrijf daar aan het werk. Volgens een woordvoerder van Essent is er kortsluiting ontstaan tijdens het verwisselen van een vermogensschakelaar. Daarbij ontstond een brand, waardoor een monteur ernstig gewond raakte. Hij had brandwonden over 70 procent van zijn lichaam en is naar een ziekenhuis in Aken gebracht. De tweede monteur raakte lichtgewond, maar verkeert in een shocktoestand.

Schadeclaims

De brand die in het hoogspanningsstation uitbrak, kon worden geblust. Essent moest met reparatiewerkzaamheden wachten tot de rook weg was. Vervolgens schakelde het bedrijf een reservetransformator in, die ook op het terrein stond. Hoe groot de schade voor Essent is, kon de woordvoerder niet zeggen. Het bedrijf verwacht schadeclaims van bedrijven en particulieren.