DEN HAAG - Het treinongeval bij Roermond waarbij in maart zeven mensen zwaargewond raakten, is veroorzaakt doordat de machinist van de passagierstrein een hartinfarct kreeg. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat dat dinsdag openbaar werd gemaakt. De machinist kwam bij het ongeval om het leven.

Op 20 maart botsten een goederen- en een reizigerstrein op een wissel frontaal op elkaar. Het ongeval gebeurde ongeveer 300 meter ten noorden van het station van Roermond. Onder de zwaargewonden was ook de conducteur. Ongeveer dertig reizigers raakten lichtgewond.

Hartinfarct

Volgens de inspectie heeft de machinist van de passagierstrein tijdens de rit een hartinfarct gekregen. "Kort voor de botsing is de hoofdconducteur nog in de cabine geweest en zag tot zijn schrik de goederentrein naderen", aldus een wordvoerder. "Hij heeft de machinist gewaarschuwd maar deze reageerde niet. Uit de ritregistratie is gebleken dat op het laatste moment de machinist nog een snelremming heeft ingezet en de gevaarseinen heeft ontstoken. Deze laatste acties hebben niet kunnen voorkomen dat de reizigerstrein en de goederentrein tegen elkaar zijn gebotst."

Sectie

Uit sectie op het lichaam van de machinist is gebleken dat hij aan de gevolgen van het hartinfarct overleed. De hoofdconducteur heeft vlak voor de botsing nog enige reizigers kunnen waarschuwen, maar dit heeft niet kunnen voorkomen dat een aantal passagiers zwaargewond raakten. De conclusies van de IVW zijn gebaseerd op voorlopig onderzoek naar het ongeval. Het definitieve rapport is naar verwachting in oktober 2003 gereed.