DEN HAAG - Oud-minister Eveline Herfkens wil de ten onrechte aan haar betaalde vergoedingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken echt niet terugbetalen. Het departement heeft een aantal malen contact met haar gehad over terugvordering, maar Herfkens wil hier niet aan meewerken.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag in een overleg in de Tweede Kamer over de kwestie. Herfkens wil volgens de minister niet terugbetalen, omdat dit de suggestie zou wekken dat ze schuldig is.

"Naar haar mening is het geld aangeboden door Buitenlandse Zaken en wist zij niet dat het niet mocht", aldus Verhagen.

Huur

Herfkens ontving als medewerkster van de VN-organisatie UNDP jarenlang een vergoeding voor de huur van haar woning in New York. Het ging omgerekend om ongeveer 190.000 euro.

Volgens de regels van de VN mag dat niet. Ook enkele anderen kregen onterechte vergoedingen, zo bleek na onderzoek. Zowel Verhagen als de Kamer spraken al eerder uit dat het onverteerbaar is dat zo met belastinggeld is omgesprongen.

Onderzoek

De VN is zelf nog bezig met een onderzoek naar de gang van zaken. Verhagen wil dat afwachten. Als hieruit blijkt dat Herfkens willens en wetens wist dat ze onterecht deze gelden kreeg, zal hij volledig gaan terugvorderen.

De Tweede Kamer steunt dat, ook de PvdA, de eigen partij van Herfkens.

Schikking

De oppositiepartijen SP, VVD, PVV en GroenLinks willen verder gaan en eisen dat Herfkens direct terugbetaalt of een schikking wordt getroffen.

Verhagen wil echter het VN-onderzoek afwachten, omdat hij dan eventueel het hele bedrag kan terugvorderen. Zolang de uitkomst van het onderzoek niet duidelijk is, heeft het departement geen poot om op te staan.

Ook een verzoek van GroenLinks om minister van Staat Wim Kok in deze zaak te laten bemiddelen, vindt Verhagen niet zinvol en wees hij af. Volgens hem leidt dat nu niet tot een andere uitkomst.