ROTTERDAM - Een meditatiebijeenkomst in Rotterdam heeft onlangs grote invloed gehad op de kristalstructuur van het leidingwater in de Maasstad. Dat blijkt uit onderzoek van de Japanner Masaru Emoto, die de leiding had over de 'watermeditatie'. Emoto doet al jaren onderzoek naar het effect dat meditatie, taal en muziek hebben op de vorm van waterkristallen.

De organisatoren van het new age- en natuurvoedingswinkelcomplex De Groene Passage hadden op 29 maart eigenlijk aan de oever van de Rotte willen mediteren, maar dat kon bij gebrek aan een vergunning niet doorgaan. In plaats daarvan hebben de deelnemers in de Laurenskerk vijftig minuten lang bij een proefmonster van het leidingwater gemediteerd.

Het resultaat is "verbluffend", meldden de organisatoren dinsdag. Het watermonster zonder invloed van meditatie vertoont een chaotische structuur, terwijl het 'behandelde' water fraaie kristallen laat zien. Dat blijkt uit de foto's die Emoto met een sterke microscoop in een koelcel bij een temperatuur van -5 graden Celsius heeft genomen.