JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon en zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas ontmoeten elkaar woensdag in Jeruzalem. Dit heeft een Israëlische functionaris dinsdag meegedeeld. De ontmoeting vindt plaats in de woning van Sharon in het centrum van de stad.

De verwachting is dat er volgende week woensdag of donderdag in de Jordaanse plaats Aqaba een topoverleg is van de Amerikaanse president Bush, Sharon en Abbas. De Jordaanse koning Abdullah zou die bijeenkomst ook bijwonen, zeiden Israëlische functionarissen.

Later zou Bush mogelijk naar Egypte gaan voor besprekingen met president Mubarak "en andere Arabische leiders". Het doel van die bijeenkomst zou het verkrijgen van Arabische steun voor het routeplan, dat is gericht op de vorming van een Palestijnse staat.

De Palestijnen hadden dat plan - opgesteld door de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, Rusland en de Europese Unie - al enige tijd geleden aangenomen en de Israëlische regering stemde er zondag mee in, zij het met een aantal voorbehouden.

Sharon pessimistisch

Sharon ziet volgens de krant Jerusalem Post niet veel in de aangekondigde top met de Amerikaanse president Bush voordat Abbas stappen onderneemt om een eind te maken aan het Palestijnse terrorisme. "Waarom zou je een veel publiciteit trekkende top houden voor er op de grond iets substantieels is gebeurd", zei een regeringsfunctionaris tegen de krant.

De Israëlische premier heeft nog veel minder idee in een top waarbij de leiders van Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië en mogelijk andere Arabische leiders aanwezig zijn. Hij is bang dat dat de indruk wekt dat er dingen aan het veranderen zijn, terwijl er nog niets van enige betekenis is gebeurd, zei de bron van de krant.

Maar Sharon is niet degene die bepaalt of er een topoverleg komt en waar dat wordt gehouden, zei de regeringsfunctionaris. De Amerikaanse president Bush maakt dat uit.