AMSTERDAM - Politicus Geert Wilders moet de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin een schadevergoeding van 3000 euro betalen als voorschot op zijn immateriële schade. Aan fotograaf Ilja Meefout moet Wilders een schadevergoeding van 5000 euro betalen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag beslist.

Edin en Meefout hadden een kort geding tegen het Tweede Kamerlid aangespannen omdat ze niet tevreden waren over de aanpassing van diens anti-Koranfilm Fitna.

Wilders had in de film per ongeluk een beeltenis van Edin gebruikt, waarin hij er bijna hetzelfde uitziet als Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. In een aangepaste versie heeft hij het portret vervangen door een foto van de echte B.

Door zijn portret te gebruiken, heeft Wilders de rapper volgens de rechtbank ten onrechte voorgesteld als de moordenaar van Van Gogh. De versie van Fitna met de foto van de zanger, die in het echt Abid Tounssi heet, is op het internet een eigen leven gaan leiden en de versie zal in de toekomst nog her en der opduiken.

Eis

De rechter vond de eis van Edin, een bedrag van 25.000 euro, echter te hoog. De artiest heeft de vergissing zelf in de hand gewerkt door als Mohammed B. te poseren en de film heeft hem ook extra naamsbekendheid opgeleverd, redeneerde de rechtbank.

Meefout

Meefout, die de foto van de rapper heeft gemaakt, krijgt de 5000 euro als een voorschot op een materiële schadevergoeding omdat zijn foto zonder zijn toestemming en zonder naamsvermelding is gebruikt.

"Daardoor is het auteursrecht onmiskenbaar geschonden.'' Wilders had volgens de rechter van tevoren beter onderzoek moeten doen waardoor hij zou weten dat hij inbreuk op het auteursrecht en portretrecht zou maken.

Rectificatie

Eerder hebben de partijen al overeenstemming bereikt over een rectificatie op de website van de PVV, de partij van Wilders, en het sturen van een rectificatie naar de persbureaus.