ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad tegen de vrijspraak van André de V.. Dat heeft een woordvoerder van het parket in Arnhem dinsdag meegedeeld.

Het gerechtshof in Arnhem sprak de 35-jarige man uit Enschede twee weken geleden vrij van brandstichting op het terrein van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks op 13 mei 2000.

Door de daarop volgende ontploffing van de fabriek werd een woonwijk weggevaagd, verloren 22 mensen het leven en raakten er honderden gewond. De rechtbank in Almelo veroordeelde De V. in augustus nog tot vijftien jaar celstraf.

Geen kans op succes

De advocaat-generaal in Arnhem komt na grondige bestudering van het arrest van het hof dat "cassatie niet met succes kan worden aangevochten". De Hoge Raad kijkt alleen nog naar de juridische aspecten van een arrest, de zaak wordt niet opnieuw feitelijk bekeken.

Alleen in die gevallen waarin er sprake is van schending van rechtsregels of van vormverzuim, kan de Hoge Raad oordelen dat een arrest niet op de juiste wijze tot stand is gekomen. Volgens de advocaat-generaal is de vrijspraak van De V. zoals die door het hof is gemotiveerd, volgens de criteria van de Hoge Raad geformuleerd.

Ook is er geen sprake van vormverzuim of schending van andere rechtsregels.