LONDEN - De 49-jarige Irakees Jawad Amir durft zich weer op straat te begeven nadat hij zich twintig jaar lang had verscholen voor Saddam Hussein. Amir werd 21 jaar geleden door de inmiddels verdreven dictator tot de dood veroordeeld omdat hij steun gaf aan een sjiitische geestelijke die openlijk voor zijn mening uitkwam.

Amir ontsnapte destijds aan zijn executie - niet door te vluchten naar een afgelegen dorp of het buitenland, maar naar het huis van zijn ouders. Daar verbleef hij al die tijd in een donkere ruimte zonder die ook maar een keer te verlaten.

De krappe ruimte tussen twee muren bevatte niet veel meer dan een radio, tanden die hij mettertijd had verloren en foto's uit zijn jonge jaren. Slechts via een klein gat had hij contact met de buitenwereld. Hij doodde de tijd met het luisteren naar de radio en het lezen van de Koran.

Amir vertelde de Britse omroep BBC maandag dat alleen zijn naaste familie van zijn schuilplaats wist. Zelfs de buren in het kleine dorp Jobah dachten dat hij was verdwenen. Pas nadat het standbeeld van Hussein in Bagdad was gevallen achtte Amir het veilig weer te verschijnen. Hij voelt zich goed, zei hij tegen de BBC, en is optimistisch over de toekomst.