WENEN/WASHINGTON - Inspecteurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) vertrekken aan het eind van deze week naar Irak. Zij gaan nucleaire faciliteiten onderzoeken op mogelijk vermist materiaal.

Dat maakte het IAEA maandag in Wenen bekend. Een eerste team vertrekt zaterdag naar het nucleair opslagterrein nabij de plaats Tuwaitha, aldus een zegsvrouw van de VN-instelling. Deze faciliteit op ongeveer 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad is aan het eind van de oorlog geplunderd.

De inspecteurs moeten vaststellen hoeveel radioactief materiaal is verdwenen sinds de val van president Saddam Hussein. Volgens functionarissen in Washington zal het inspectieteam van het IAEA samenwerken met Amerikaanse deskundigen.

Mohammed el-Baradei, het hoofd van het IAEA, heeft steeds gewezen op het gevaar van plunderingen van nucleaire plaatsen sinds de val van het bewind van Saddam Hussein. Op zijn lijst van te beschermen nucleaire centra neemt Tuwaitha de eerste plaats in.

Amerikaanse functionarissen hebben voortdurend gezegd dat deze faciliteiten onder hun controle staan. Maar de bewakers die waren aangewezen om deze locatie in Tuwaitha te bewaken zouden zijn vertrokken. Het IAEA is een onderdeel van het VN-wapeninspectieteam dat zocht naar massavernietigingswapens in Irak.