DEN HAAG - Het CDA krijgt in de nieuwe Eerste Kamer een extra zetel door de lijstverbinding die de partij is aangegaan met de ChristenUnie en de SGP. Dat blijkt uit de officieuze uitslag van de verkiezingen door de leden vanProvinciale Staten, aldus de NOS maandag.

De christen-democraten komen volgens de NOS door de verbinding zo op 23 zetels. De nieuwe coalitie met VVD en D66 krijgt met 41 van de 75 zetels een ruime meerderheid in de senaat. Volgens die uitslag krijgt de PvdA 19 zetels, de VVD 15, GroenLinks vijf, de SP vier, D66 drie en SGP en de ChristenUnie elk twee. De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en de LPF krijgen ieder een zetel. De Kamer treedt op 10 juni aan.

VVD verliest

Doordat niet alle liberale Statenleden op prominenten uit eigen partij hebbengestemd heeft een aantal VVD'ers hun senaatszetel verloren. De nummers 7 tot en met 11 en 13 van de kandidatenlijst van de VVD zijn weggestemd. Lokalefavorieten komen voor hen in de plaats. Grootste slachtoffer is ex-minister Wimvan Eekelen, aldus de NOS.

Vrouwen krijgen eenderde zetels

De LPF komt voor het eerst in de Eerste Kamer in de persoon van Rob Hessing, de oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Schrijfster Anja Meulenbelt wordt één van de vier SP-senatoren. Bijna eenderde van de zetels gaan naar vrouwen. Voor het eerst zal de senaat via vrije verkiezingen een voorzitter kiezen.