CAMPERDUIN - Op het strand bij de Hondsbossche Zeewering is zaterdag een dode griend aangespoeld. Het gaat om een jong vrouwtje van een kleine 3 meter lang. Dat heeft conservator C. Smeenk van museum Naturalis in Leiden maandag bevestigd.

De aangespoelde griend is hoogstens anderhalf jaar oud. De tanden van het dier waren net aan het doorkomen, hetgeen betekent dat ze nog niet zelfstandig kon eten. Dinsdag plegen medewerkers van het natuurhistorisch museum sectie op de dolfijn. Het lichaam van de griend vertoont sporen van een visnet, maar het is niet zeker of het dier is overleden doordat het in een net is beland.

Grienden zijn zwart, met een witte buik en een sterk gebold voorhoofd. Ze kunnen 7 tot 8 meter lang worden. Zij leven in groepen en komen vrijwel overal ter wereld voor. Zo leven ze onder meer in het noorden van de Noordzee, het zuidelijk deel is te ondiep voor ze.

Het gebeurt zelden dat een griend aanspoelt op de Nederlandse kust. In de vorige eeuw werd er een tiental gevonden. Af en toe stranden groepen grienden, dat is de laatste jaren bijvoorbeeld gebeurd op de kust van Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Wetenschappers hebben nog niet ontdekt hoe dat komt.