AMSTERDAM - Nederlanders vieren Kerst voornamelijk met het eigen gezin thuis. Op kerstavond gaan we naar de kerk, en voor de rest draait het vooral om eten en gezellig samenzijn. Maar hoe wordt het in andere landen gevierd? NU.nl nam eens een kijkje.

De Antillen

Op Curaçao hangen met Kerst prachtige kunstwerken buiten met lichtjes. Elk jaar is er de prijsvraag wie de mooiste kerstverlichtingversiering maakt. De winnaar krijgt een jaar gratis stroom. Men viert het niet alleen met familie, maar ook alle vrienden zijn welkom. Vanwege het mooie weer gaat de kalkoen meestal op de barbecue. Na de nachtmis gaan Antillianen heel lang uit en wordt er flink gedronken.

Engeland & Amerika

In elk huis hangt een takje mistletoe. De mistletoe (ook vogellijm of maretak genoemd) is het symbool van vriendschap. Iemand die per ongeluk onder de mistletoe staat, mag worden gekust.

Griekenland

Kerstavond in Griekenland is vergelijkbaar met onze Sint Maarten: kinderen gaan langs de deuren met liedjes en ontvangen snoepjes. Griekenland heeft twaalf kerstdagen, en elke dag wordt het huis gezegend met heilig water om de boze geest 'Killantzaroi' te verjagen. Ook wordt de open haard aangestoken om te voorkomen dat de geest door de schoorsteen naar beneden komt.

Ghana

Met Kerst wordt in Ghana er vooral veel kip en geit gegeten, naast fruit en noten. Er wordt zoveel mogelijk versierd: de huizen met kleurig papier, het openbaar vervoer met kreten en ander decoraties. Na de nachtmis gaan er processies door de straten waarbij veel gezongen en gedanst wordt. Dit gaat tot de kleine uurtjes door. De volgende dag gaan de -christelijke- Ghanezen alweer naar de kerk, in hun allerbeste outfit. Ook dan wordt weer veel gezongen en gedanst.

Polen

In Polen vasten mensen de dag voor Kerstmis, zodat het kerstmaal extra goed smaakt. Men gaat aan tafel als de eerste ster aan de hemel verschijnt en er wordt bij het diner een stoel vrijgelaten voor het kerstkind.

Australië

Veel Australiërs eten net als Engelsen kalkoen en plum pudding. Vaak gaan ze daarvoor echter naar het strand. Vooral het strand nabij Sydney is erg populair: duizenden mensen eten er laat in de middag hun kerstdiner op. Met af en toe een duik in zee is het onder de wuivende palmen aangenaam vertoeven.

Brazilië

In Brazilië worden geen echte, maar plastic kerstbomen in huis gezet. Brazilianen gaan naar de nachtmis, er wordt gegeten, gedronken en cadeautjes uitgepakt. Vervolgens wordt er tot de volgende dag twaalf uur knalvuurwerk afgestoken.

Scandinavië

In Scandinavië speelt de geit een grote rol in de kerstviering. De geit zou boze geesten die rond de jaarwisseling te voorschijn komen, verdrijven. Men geeft elkaar geitjes van stro en kinderen verkleden zich als geit.

Bronnen: VanHarteWorldview