SCHEVENINGEN - De enige twee Nederlandse schepen die Hollandse Nieuwe aan land brengen, hebben bij hun eerste vangst ongeveer 4,5 miljoen haringen gevangen. De twee schepen keerden zondagmiddag terug in Scheveningen nadat ze acht dagen op zee waren geweest.

De Wiron 5 en Wiron 6 zijn de enige Nederlandse schepen onder voor de rest Noorse en Deense haringvissers. Maar alleen het Wiron-span kan zo lang op zee blijven. De schepen zijn namelijk speciaal gebouwd op lange tochten en hebben een grote vriesinstallatie. Noorse en Deense vissers moeten na een of twee dagen terugkeren naar de haven.

Een woordvoerder van rederij Jaczon zei maandag dik tevreden te zijn over de kwaliteit en de hoeveelheid haring. Volgens hem vindt de haring makkelijk zijn weg naar de consument. "Het is dit jaar echt een topproduct en steeds meer mensen weten dat een haring smakelijk en gezond is", aldus de woordvoerder.

Dinsdag kunnen de veilingmeesters bij de veiling van het eerste emmertje Hollandse Nieuwe hun licht laten schijnen over de kwaliteit van de haring. Vorig jaar bracht het vaatje 52.000 euro op. Dat geld ging naar de Richard Krajicek Foundation. Dit jaar krijgt de Nederlandse Hartstichting de opbrengst.

De Nederlandse vissers zijn dinsdag aanwezig bij de veiling van hun eerste emmertje Hollandse Nieuwe en zullen woensdag weer voor tien dagen naar zee vertrekken.