DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft woensdag bepaald dat Rochelle Rikkers onder toezicht van de Stichting Jeugdbescherming Dordrecht (SJD) wordt geplaatst. Het zusje van het meisje van Nulde, Rowena Rikkers, is nog in Spanje waar dinsdag haar moeder en diens vriend werden gearresteerd.

Het tweetal wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van Rowena.

Niet vader Martin Huisman maar de Stichting Jeugdbescherming Dordrecht heeft nu de voogdij over het kind. Huisman was naar Spanje gereisd om zijn dochter op te halen. De SJD en de Kinderbescherming bepalen nu of Rochelle met haar vader mee naar Nederland mag of dat het kind in Nederland bij een pleeggezin wordt ondergebracht.

Vader Huisman heeft na de scheiding van zijn toenmalige vrouw Wanda Rikkers volgens de rechtbank niets ondernomen om het voogdij over zijn kinderen te krijgen. Wanda Rikkers kreeg de kinderen vervolgens toegewezen.

Ouderschap

Volgens een woordvoerder van de rechtbank zijn er allerlei mogelijkheden denkbaar om een 'gedeeld ouderschap' te regelen. Omdat dat in het geval van Huisman niet is gebeurd, kan Rochelle nu niet aan Huisman worden toegewezen.

Volgens de woordvoerder is het mogelijk dat de SJD en de Kinderbescherming een voorlopige voorziening treffen zodat Rochelle wel naar haar natuurlijke vader kan. Het kan volgens de woordvoerder echter wel even duren voordat zoiets is geregeld.

Uitlevering

Inmiddels heeft de politie in het Spaanse Murcia laten weten dat de uitlevering van Wanda Rikkers (25) en haar vriend Mike J. (32) niet lang hoeft te duren.

Een zegsman sprak berichten uit Spaanse media tegen dat Wanda een zenuwinzinking had gehad. De gezondheid van de verdachten is beslist goed, aldus de woordvoerder. Volgens hem is Wanda waarschijnlijk erg geschokt nu ze zich de ernst van de zaak realiseert.

De twee verdachten verzetten zich niet tegen hun uitlevering en dat bespoedigt de procedures. Het gerechtshof in Madrid dat over uitlevering aan een ander land gaat, heeft alle stukken al en binnen enkele dagen worden de twee naar Madrid overgebracht. Aangezien de uitlevering niet wordt aangevochten, zal het waarschijnlijk slechts een kwestie van uren zijn voor de twee in een vliegtuig naar Nederland zitten.

/NIEUWSMoeder Rowena aangehouden in Spanje