DEN HAAG - Formateur en beoogd premier Balkenende heeft maandag de gesprekken met de nieuwe bewindslieden afgerond. Hij kreeg nog drie aanstaande staatssecretarissen op bezoek voor een 'sollicitatiegesprek' en kan zijn tweede kabinet dinsdag presenteren.

Als eerste kwam maandag de VVD-politica Schultz van Haegen langs. Zij verlengt dinsdag haar contract als staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, maar krijgt wel een zwaarder pakket. Naast luchtvaart en waterbeleid, neemt ze de komende kabinetsperiode ook het spoorbeleid onder haar hoede.

Schultz' partijgenote Nijs maakte duidelijk blij te zijn dat ze "haar karwei" als staatssecretaris van (hoger) onderwijs mag afmaken. Ze voorspelde "een goed team" te zullen vormen met haar vrouwelijke collega's op het ministerie van Onderwijs, minister Van der Hoeven (CDA) en staatssecretaris Van der Laan (D66).

Van der Laan

Van der Laan was de laatste die bij Balkenende langskwam in het gebouw van de Eerste Kamer. Ze zei een uitstekend gesprek gehad te hebben en noemde het staatssecretariaat van cultuur en media "een hele leuke, uitdagende baan."

Tot besluit van de formatie spreekt Balkenende nog een keer met de fractievoorzitters van CDA, VVD en D66, die vanaf dinsdag de nieuwe regeringscoalitie gaan vormen. De formatie heeft met 125 dagen bovengemiddeld lang geduurd. Het gemiddelde van 24 formaties na de oorlog ligt op zeventig dagen.