PEKING - SARS-patiënten in China zijn naar de rechter gestapt om schadevergoeding van ziekenhuizen te krijgen. Ze zeggen dat ze de longziekte in het ziekenhuis hebben gekregen. In Peking zijn al zeker twaalf klachten tegen klinieken ingediend.

De krant China Daily meldde maandag dat het aantal claims snel zal oplopen. Een medewerker van de gezondheidsdienst in Peking zei dat enkele SARS-patiënten en hun familie een proces zijn begonnen wegens medische fouten. De klagers spreken van onvoldoende isolatiemaatregelen waardoor ze besmet raakten met het virus. Peking is de stad die wereldwijd het zwaarst getroffen is door SARS.

Vooral in het begin van de epidemie was er nog nauwelijks sprake van het afzonderen van besmette mensen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei al eerder dat ziekenhuizen niet goed voorbereid waren op de uitbraak en dat het virus zich daardoor heeft kunnen verspreiden.

De Chinese autoriteiten hebben bovendien lange tijd onjuiste informatie doorgegeven over de epidemie. Pas later gaven ze toe dat hun land veel meer SARS-patiënten telde dan ze hadden gemeld.