FERRARA - De voorvaderen van de moderne mens, de zogenoemde oermensen, plantten zich niet voort met de Neanderthalers die ongeveer rond dezelfde tijd leefden.

Dit blijkt uit een nieuwe genetische studie aan de universiteit van de Italiaanse stad Ferrara die gepubliceerd wordt in de juni-editie van het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Onderzoekers vergeleken het DNA van skeletten van twee oermensen die tussen de 23.000 en 25.000 jaar geleden leefden, met het DNA van Neanderthalers van circa 35.000 jaar geleden, en met de moderne Europeaan. Het DNA van de oermensen kwam wel voor een groot deel overeen met dat van de moderne mens, maar verschilde sterk van de genetische opmaak van de Neanderthalers.

Verschil van mening

Wetenschappers verschillen van mening over de vraag of er bloed van Neanderthalers door de aderen van moderne Europeanen stroomt. Volgens een theorie vermengden de Neanderthalers, die ongeveer .000 jaar geleden uitstierven, zich met de oermensen.

Een andere theorie zegt dat de twee groepen wel naast elkaar leefden in het late Pleistoceen tijdperk (van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden), maar zich niet met elkaar vermengden.

De Italiaanse onderzoekers concluderen dat "de disontinuïteit zich moeilijk laat verenigen met de hypothese dat zowel Neanderthalers als de vroeg-moderne mens bijdroegen aan de genetische opmaak van de huidige Europeanen".