AMSTERDAM - Ongeveer driehonderd krakers hebben zaterdag een urenlange protestmars door Amsterdam gelopen. Eén van hen is opgepakt omdat hij graffiti probeerde te spuiten op het paleis op de Dam.

De demonstratie is verder rustig en ordelijk verlopen, zegt een woordvoerder van de politie.

De demonstratie stond in het teken van internationale krakersdagen die dit weekend plaatsvinden in onder meer Nieuw Zeeland, Spanje, Engeland, Canada, Wit-Rusland en in verschillende Nederlandse steden.

De krakers willen aandacht vragen voor kraken en de nood aan autonome vrije ruimtes.

Rijksmuseum

De krakersoptocht begon rond 16.30 uur bij een gekraakt deel van het Rijksmuseum bij het Museumplein, zegt de politiewoordvoerder. Rond 20.30 uur eindigde de optocht.

Vrijdag bezetten ongeveer zestig krakers een leegstaand deel van het Rijksmuseum aan de Hobbemakade, om de hoek bij het Museumplein. Volgens de politie hebben de krakers met de directeur van het museum afgesproken dat ze zondagavond om 22.00 uur weer vertrekken.

Omgekeerde bewijslast

Of de krakers worden verwijderd als ze zich niet aan hun woord houden is nog de vraag. Voor krakers geldt een omgekeerde bewijslast, legt de politie uit.

De eigenaar moet kunnen bewijzen dat een gekraakt pand in het afgelopen jaar in gebruik is geweest. Als een pand een jaar niet is gebruikt mag het legaal worden gekraakt. In dat geval kan de eigenaar naar de rechter stappen.

Ook kan de burgemeester besluiten in te grijpen. Die kan bijvoorbeeld het belang van het stadsgezicht reden voor ontruiming vinden. In het deel van de stad rond het Rijksmuseum komen veel toeristen.

Protestmars krakers