AMSTERDAM - De Tweede Kamer wil opheldering over de kosten van de vliegreizen van de koninklijke familie. De kosten liggen al jaren veel hoger dan in de begroting aan de Kamer is opgegeven.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van eigen onderzoek.

Controle

Kamerleden klagen dat ze op deze manier geen goede controle uit kunnen voeren op de besteding van belastinggeld. PvdA, SP, PVV en D66 willen van Premier Jan Peter Balkenende openheid van zaken.

Leden van het koninklijk huis maken gebruik van het regeringsvliegtuig en van ingehuurde vliegtuigen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat draait op voor de kosten.

Veelvoud

Volgens RTL Nieuws zijn in eerdere begrotingen alleen de kosten van het regeringsvliegtuig opgenomen en niet van de ingehuurde vliegtuigen. Daardoor zou in totaal een veelvoud zijn uitgegeven van wat is begroot.

Bij het jaarverslag van het ministerie van Verkeer en Waterstaat merkte minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) vorig jaar op dat er 'abusievelijk' verkeerde informatie was verstrekt.

Opnieuw fout

Volgens RTL Nieuws, dat over cijfers uit het Jaarverslag van 2007 beschikt, gaat het dit jaar opnieuw fout. In de concept-versie wordt 585 duizend euro opgevoerd. In een reactie geeft Eurlings toe dat dit bedrag hoger hoort te zijn: 672 duizend euro.

In totaal zou het koninklijk huis de afgelopen vijf jaar voor ruim acht miljoen euro hebben gevlogen. Dat is inclusief anderhalf miljoen euro aan privévluchten.