DEN HAAG - De Nederlanders militairen in Afghanistan hebben tussen voorjaar 2006 tot eind maart van dit jaar 648 keer hun wapens ingezet tegen veronderstelde Talibanstrijders.

Daardoor zijn waarschijnlijk vele honderden Afghanen om het leven gekomen. De Defensietop is verrast door de hevigheid van de strijd.

Korea-oorlog

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde zaterdag een bericht daarover in NRC Handelsblad. De Nederlandse militairen hebben nu al meer geweld gebruikt dan in alle voorgaande missies sinds de Korea-oorlog in de jaren vijftig.

Zo kwamen tijdens de missie in Irak van 2003 tot 2005 Nederlanders twintig tot dertig keer in vuurgevecht met de tegenstander.

Intensiteit

De intensiteit van de gevechten in Uruzgan heeft scheidend commandant der strijdkrachten Dick Berlijn verrast.

"We wisten niet dat we zó vaak en zó veel zouden moeten knokken", zegt hij in het interview in NRC.

Grondtroepen

De grondtroepen hebben de afgelopen twee jaar 327 keer schoten gelost. De Apache-gevechtshelikopters kwamen 136 maal in actie en F-16-jachtvliegtuigen wierpen 185 maal bommen af.

Volgens Defensie worden ook waarschuwingsschoten meegeteld. Maar het kan evenzeer gaan om een urenlang gevecht.

Een aantal acties wordt dubbel geteld, omdat de inzet van Apaches apart wordt meegerekend terwijl ze de grondtroepen te hulp schieten. Feitelijk gaat het dan om één gevecht.

F-16's

De Nederlandse F-16's komen vaak andere troepen te hulp in de provincies Helmand en Kandahar. Tegelijk zetten andere landen hun jachtvliegtuigen ook in boven Uruzgan. Hoe vaak dat gebeurt, staat niet in het overzicht van Defensie.

Talibanstrijders

Ook houdt het ministerie niet bij hoeveel Talibanstrijders nu werkelijk om het leven komen bij gevechtsacties met Nederlanders. "Het is geen criterium dat wij relevant vinden", zegt Berlijn.

Wel zijn er schattingen. In 260 gevallen werd de kans op doden en gewonden zeer waarschijnlijk geacht. Volgens Defensie is dat een kans van 75 procent of meer.