RIJSWIJK - Voor commerciële radiostations is het nog evennagelbijten, maar eindelijk volgt dan toch de ontknoping. Deministeries van Cultuur en van Economische Zaken makenhoogstwaarschijnlijk maandagmiddag bekend wie er de komende achtjaar een frequentie op de FM-band krijgen toegewezen. Er is tienjaar politiek gesteggel aan vooraf gegaan.

Ambtenaren werkten dit weekeinde over om de laatste logistiekezaken te regelen. Landelijk vallen er negen vergunningen teverdelen onder maar liefst 21 gegadigden. De huidige zevencommerciële radiostations moesten ook een bieding doen. Wie afvaltof van frequentie verandert heeft straks nog maar kort de tijd omde luisteraars voor te bereiden op de nieuwe situatie.

Het wordt bijna letterlijk een kwestie van in de prijzen vallen,of niet. Een landelijke frequentie op de FM betekent dat je ingrote delen van het land in de ether (dus zonder kabelaansluiting)te beluisteren bent. Een radio met antenne voldoet; thuis, opkantoor, buiten of in de auto. Adverteerders houden wel vanstations met zo'n bereik.

Duidelijkheid

De commissie-Franken adviseerde vrijdag over de verdeling. Hetkabinet negeerde echter een motie van de Tweede Kamer om hetrapport direct openbaar te maken opdat er alvast wat duidelijkheidzou komen. De staatssecretarissen Van Leeuwen van Cultuur en Wijnvan Economische Zaken komen nu hoogstwaarschijnlijk maandag met eenbesluit naar buiten, aldus een woordvoerster van het laatstedepartement. Dat gebeurt op grond van het rapport, maar ze kunnenanders besluiten dan de commissie.

De huidige zeven commerciële zenders zijn: Sky, Noordzee FM,Radio 538, Business Nieuws Radio, Classic FM, Yorin FM en Radio 10FM. Als nieuwe gegadigde hebben zich onder meer ID&T, Holland FM,Arrow Classic Rock en Colorful Radio gemeld.

Een vergelijkende toets bepaalt welke aanvragers in aanmerkingkomen voor de vier 'ongeclausuleerde' pakketten en de vijf'geclausuleerde'. In de eerste categorie mogen de radiomakersuitzenden wat ze willen en in de tweede moeten ze voldoen aan eenbepaald profiel. Zo is er ruimte voor een nieuwszender,alternatieve popzenders, een zender met Nederlandse muziek en eenzender met klassieke muziek. Bovendien zijn er 26 minder begeerdekavels voor niet-landelijke FM en twaalf plekken voor demiddengolf.

Besluit

De betrokken bewindslieden moeten na een uitspraak van derechter vóór 1 juni een besluit nemen over de verdeling van defrequenties. De staatssecretaris van Cultuur doet na beoordelingvan het advies van de commissie een voordracht aan destaatssecretaris van Economische Zaken, die uiteindelijk devergunningen verleent. Die gaan in principe op 1 juni in. Maar bijtechnische problemen is uitstel mogelijk tot 1 september.

Zorgvuldigheid staat voorop. Er lopen al een kleine tachtigjuridische procedures tegen de Staat en de miljoenendans om degunst van de luisteraar heeft de belastingbetaler al "klauwen volgeld" gekost aan schadeclaims, aldus staatssecretaris Wijn.