HILVERSUM - Een week na de officiële presentatie van Trots op Nederland kan Rita Verdonk met haar beweging rekenen op negentien zetels in de Tweede Kamer, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Dat bleek vrijdag uit de politieke barometer van Synovate/Interview NSS en Nova.

Vergeleken met vorige week kreeg Verdonk er vijf zetels bij. Trots op Nederland is in de peiling inmiddels de VVD voorbij gestreefd. De liberalen komen uit op achttien zetels, in de kamer hebben zij er 22.

Verliezer

Grootste verliezer in de Barometer is het CDA met drie zetels minder in de peiling vergeleken met die van vorige week. Mogelijk heeft dat te maken met het debacle rond de spitsstrook van de A1.

CDA-minister Camiel Eurlings was daar politiek verantwoordelijk voor. Het CDA heeft 41 zetels in het parlement, in de peiling deze week komen ze op 36.

Zowel de PvdA als de PVV van Geert Wilders levert deze week twee zetels in, de overige partijen winnen of verliezen een zetel of blijven gelijk. De PVV komt uit op twaalf zetels, de PvdA op 24. Momenteel heeft de PVV negen zetels in de Kamer, de PvdA 33.

De coalitiepartijen CDA, CU en PvdA hebben in de peiling samen 67 zetels, vijf minder dan een week eerder. In de Kamer hebben zij er samen tachtig. Wel heeft 59 procent van de kiezers nog vrij veel tot veel vertrouwen in het kabinet.