PARIJS - De eigenaar van het Franse zeiljacht dat gekaapt was door Somalische piraten heeft circa 2 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) betaald om de dertig bemanningsleden vrij te krijgen.

Dat meldde vrijdag een bron die bij de onderhandelingen was betrokken.

Franse speciale eenheden leidden de gesprekken tussen de eigenaar, het bedrijf CMA-CGM, en de piraten die het schip Le Ponant vorige week kaapten.

Een deel van het losgeld is later teruggevonden toen Franse militairen zes piraten op het vasteland oppakten. De bron zei niet om welk bedrag het gaat.

De chef-staf van het Franse leger, generaal Jean-Louis Georgelin, liet eerder al doorschemeren dat de eigenaar van het schip losgeld had betaald. Hij zei dat er in elk geval geen publiek geld is gebruikt om het dertigtal, onder wie 22 Fransen, vrij te krijgen.

Doden

Volgens ooggetuigen openden Franse gevechtshelikopters het vuur op de kapers toen die er op het vasteland in jeeps vandoor gingen. Er zouden drie doden zijn gevallen.

"Ik bevestig dat drie lijken zijn geborgen. Acht andere mensen zijn gewond en nog eens acht werden meegenomen door de Fransen", aldus Abdul Kadir Ahmed, gouverneur van de regio Mudug. De Fransen hebben ontkend dat er doden zijn gevallen.