BUENOS AIRES - De olympische fakkeltocht in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is vrijdag zonder grote incidenten verlopen.

De 13,8 kilometer lange estafetteloop met de olympische vlam ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.

Incidenten

De autoriteiten wilden incidenten zoals in Londen en Parijs voorkomen, waar het evenement ernstig werd verstoord door anti-Chinese demonstranten die pleiten voor naleving van de mensenrechten in de Chinese regio Tibet.

In Buenos Aires kwam het tot wat scheldpartijen tussen pro-Tibetbetogers en China-sympathisanten. Ook probeerden twee demonstranten de toorts met water te doven, maar dat mislukte.

De eenheid van de Chinese paramilitaire politie die eerder in andere steden de fakkellopers bewaakte, was versterkt. De Argentijnen zetten zelf ongeveer 2700 veiligheidskrachten in. Actievoerders hadden 'verrassingsacties' aangekondigd.

Geheime locatie

De olympische fakkel was donderdag in Argentinië gearriveerd en meteen naar een geheime locatie overgebracht. Een half uur later dan oorspronkelijk gepland begon vrijdag de 13,8 kilometer lange loop.

Een Argentijnse windsurfer, Carlos Espinola, droeg als eerste de toorts. Hij verving de voormalige stervoetballer Diego Maradona, die te laat terug was uit Mexico. Oud-tennisster Gabriela Sabatini sloot de drie uur durende estafette af.

Afrika

De wereldtournee van de olympische vlam die tot de openingsceremonie van de Spelen op 8 augustus in Peking duurt, verplaatst zich nu naar Afrika. De fakkel komt zondag aan in Dar es Salaam in Tanzania.