HARARE - De belangrijkste oppositiepartij MDC in Zimbabwe heeft de bevolking opgeroepen tot een landelijke staking.

De partij van Morgan Tsvangirai wil de staking net zo lang volhouden tot de uitslag van de presidentsverkiezingen van bijna twee weken geleden bekend wordt gemaakt.

De MDC deelde vrijdag pamfletten met de stakingsoproep uit. "Laten we vanaf dinsdag allemaal thuis blijven tot de resultaten van de presidentsverkiezingen bekend zijn", staat te lezen op het pamflet.

Verboden

De Zimbabwaanse politie liet eerder weten dat alle politieke bijeenkomsten in de hoofdstad Harare zijn verboden. "Er is geen reden politieke bijeenkomsten te houden omdat de verkiezingen achter de rug zijn", zei een zegsman van de politie vrijdag. Hij wilde het besluit niet nader toelichten.

De spanningen in Zimbabwe lopen steeds verder op omdat dertien dagen na de verkiezingen de uitslag maar uitblijft. De MDC zegt de verkiezingen in de eerste ronde te hebben gewonnen.

Tweede ronde

De regeringspartij ZANU-PF van Robert Mugabe zegt dat er een tweede ronde moet komen, maar Tsvangirai herhaalde vrijdag dat hij daaraan niet wil deelnemen. Ook riep de oppositieleider Mugabe op af te treden.

Volgens cijfers van de oppositie kreeg Tsvangirai op 29 maart meer dan 50 procent van de stemmen, genoeg om zichzelf tot winnaar van de verkiezingen te kunnen uitroepen.

Het Hooggerechtshof in Zimbabwe beslist maandag of de uitslag van de verkiezingen direct bekend moeten worden gemaakt.

Aftreden

De oppositie hoopt dat het regionale samenwerkingsverband SADC, dat zaterdag in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka bijeenkomt om over de crisis in Zimbabwe te praten, Mugabe zal oproepen af te treden.

Mugabe zal die bijeenkomst in ieder geval niet zelf bijwonen. De Zimbabwaanse onderminister Bright Matonga zei vrijdag tegen de staatsradio dat Mugabe niet gaat omdat Zimbabwe niet van te voren is geconsulteerd.

Opstand

Matonga zei dat de MDC er op uit is een opstand uit te lokken. Er is noch geweld, noch een crisis in het land, zo verklaarde hij op de Zuid-Afrikaanse radio.

Matonga gaf wel toe dat tijdens een ontmoeting met de ZANU-PF over een aanbod van de MDC voor een regering van nationale eenheid gesproken is, maar dat dat idee verworpen is.