Bijna twee derde van de Nederlanders (60 procent) vindt dat minister-president Balkenende niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking moet gaan.

30 Procent vindt dat hij wel de ceremonie moet bijwonen. Dat blijkt vrijdag uit een opiniepeiling van het televisieprogramma EenVandaag onder 10.000 mensen.

Van kroonprins Willem-Alexander vindt de helft dat hij verstek moet laten gaan. 42 Procent vindt dat hij best de Olympische Spelen kan bijwonen.

Sporters

Over de sporters zijn de ondervraagden nog stelliger: Driekwart van hen vindt dat de atleten gewoon acte de presence moeten geven.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot raadt in EenVandaag een boycot van de openingsceremonie door premier Balkenende af. De premier moet in staat gesteld worden een boodschap helder over te brengen. "Dat kan alleen als hij erbij is."

Stille diplomatie

Bot pleit voor stille diplomatie. De Chinezen als een volk met de nodige trots zijn volgens hem best bereid zich een les te laten leren, maar alleen in onderling overleg, bij bezoeken.

De ex-bewindsman waarschuwt voor de gevolgen. "Door niet te gaan bemoeilijk je de dialoog met Peking en doe je de deur voor een klein land als Nederland dicht."

De premier zelf reageerde in de uitzending niet op de peiling. "Er zijn elke dag vijf peilingen. Dat zegt me niet zoveel."