ARNHEM - Het afgelopen jachtseizoen hebben jagers op de Veluwe 4009 wilde zwijnen afgeschoten. Er lopen nu nog ongeveer 1600 wilde zwijnen rond in het natuurgebied. De provincie Gelderland maakte vrijdag maatregelen bekend die een zwijnenoverschot in de toekomst moeten voorkomen.

Gelderland stelt minister Verburg van LNV in een brief een aantal maatregelen voor. Zo wil de provincie dat jagers gebruik kunnen maken van geluiddempers en nachtkijkers. Daarnaast moeten jagers dit jaar al gelijk in juli, na de opening van het jachtseizoen, actief jagen met de lokvoermethode.

"Die methode werkt in de zomer goed, omdat er dan nog weinig voedsel op de grond ligt", zegt een woordvoerster van de provincie. In voorgaande jaren kwam de jacht pas later in het seizoen op gang.

Overschot

Het voorbije jachtseizoen liep aanvankelijk tot eind januari. Wegens een overschot aan wilde zwijnen besloot Gelderland het seizoen te verlengen tot medio maart. De provincie verleende vorig jaar ook een ontheffing voor de omstreden drukjacht, maar de rechter verklaarde die ontheffing ongeldig. De rechter achtte de noodzaak van drukjacht niet bewezen.

De provincie wil ook dat de Faunabeheer Eenheid Veluwe bekijkt hoeveel zwijnen de Veluwe vanaf 2009 kan huisvesten. Het afgelopen jaar was 835 zwijnen het veelgenoemde streefgetal. Natuurorganisaties menen dat er veel meer dieren kunnen leven op de Veluwe.

Veilig

"We willen nu per gebied kijken hoeveel zwijnen er veilig kunnen leven. In beboste stukken kunnen dat er wellicht meer zijn dan in gebieden waar veel wegen zijn of landbouwgrond is. We streven naar maatwerk", aldus de provinciewoordvoerster.

Volgens de provincie staat vast dat zwijnen de afgelopen maanden veel aanrijdingen op met name provinciale wegen hebben veroorzaakt.