HEERLEN - Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen heeft nog niet vernomen dat patiënten zijn besmet met giftige bestanddelen van het medicijn Heparine. Dat liet een woordvoerder van het Atrium vrijdagmiddag weten.

Donderdagavond zei het Atrium dat mogelijk vijftig patiënten met giftige Chinese bestanddelen in dit antistollingsmiddel zijn besmet. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had daar eerder donderdag voor gewaarschuwd.

De apotheek van het hospitaal had de besmette grondstof al op 31 januari in het medicijn verwerkt. Het middel wordt bij tromboses of nierdialyses in het ziekenhuis door een infuus of injectie door hulpverleners toegediend.

Ademhaling

"Bij besmetting zouden er acuut ademhalingsproblemen, lage bloeddruk of soms shock zijn ontstaan. Dat is door de hulpverleners niet gemeld, dus we hebben geen signalen dat iemand is besmet", zei de woordvoerder van het ziekenhuis.

Volledige zekerheid heeft het Atrium pas over enkele dagen. Het ziekenhuis is druk bezig met het lichten van alle dossiers van patiënten bij wie het middel is toegepast. Alle hulpverleners zijn schriftelijk benaderd met de vraag of zich complicaties hebben voorgedaan. Nog niet iedereen heeft op die vraag gereageerd.

"Maar we gaan er vanuit dat een hulpverlener dit direct bij toediening van het medicijn gemeld zou hebben en zo'n meldingen hebben we nooit gekregen", zei de woordvoerder. "Anderzijds moeten we ook niet te vroeg juichen."

Het Atrium kreeg de bestanddelen van het medicijn via een Nederlandse leverancier, die dit weer betrok uit Duitsland. De leverancier voldoet aan alle kwaliteitsvoorschriften, aldus de woordvoerder.