AMSTERDAM - 'Topcrimineel' Henk R. wil dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zich gaat inzetten voor zijn overplaatsing van de gevangenis in de Verenigde Staten naar een cel in Nederland. Dat zei zijn advocaat Mark Teurlings vrijdag. R., bijgenaamd de Zwarte Cobra, heeft zijn terugkeer naar Nederland inmiddels bij de Amerikaanse autoriteiten aangevraagd.

De rechtbank in New York veroordeelde R. in januari 2006 tot twintig jaar gevangenisstraf en een miljoen dollar boete. Het hooggerechtshof bevestigde die uitspraak in maart.

De Zwarte Cobra kreeg de veroordeling aan zijn broek voor het voornemen om 1 miljoen xtc-pillen naar New York te smokkelen. Die aanklacht kwam door omstreden handelingen van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA tot stand. De 'topcrimineel' meent dat de VS hem onrechtmatig in de val hebben gelokt, door hem met een Nederlandse infiltrant op Nederlandse bodem uit te lokken om aan een drugstransport mee te werken.

Terugkeer

Door de volgens Teurlings bedenkelijke handelwijze van de Nederlandse autoriteiten in deze zaak, is de bewindsman aan zijn stand verplicht om alsnog iets voor R. te doen. Hij heeft dit ook in een brief aan Hirsch Ballin geschreven. Teurlings: "Het minste is dat hij bij de Amerikanen gaat aandringen op een snelle terugkeer van R. naar Nederland."

Teurlings beklaagde zich destijds al bij de toenmalige minister van justitie, Piet Hein Donner. Uit DEA-dossiers bleek dat een Nederlandse criminele informant samen met een Amerikaanse DEA-agent R. vanuit Nederland probeerden te bewegen xtc naar de VS te smokkelen.

Deze manier van uitlokking zonder toestemming is in Nederland verboden. Justitie in Nederland had een Amerikaans verzoek hiertoe afgewezen. De Amerikanen hebben hun operatie toch doorgezet.

Overtreding

Minister Hirsch Ballin heeft in een brief van 28 februari toegegeven dat de Amerikanen in de zaak tegen R. een keer de verdagsregels hebben overtreden. Hij benadrukte echter dat dit een incident betrof en geen structurele gang van zaken is.

Advocaat Teurlings heeft Hirsch Ballin inmiddels formeel in een brief gevraagd om zich op korte termijn hard te maken bij de Amerikanen om R. het restant van zijn straf in Nederland te laten uitzitten.