AMSTERDAM - Arseus, de afgesplitste dochter van Omega Pharma, heeft in Nederland toch wel besmette geneesmiddelengrondstoffen op de markt gebracht. Het gaat om de bloedverdunner heparine, die wordt gebruikt bij hartoperaties en dialyses.

Eerder werd gemeld dat het middel nergens was gebruikt, maar in het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen blijkt de vervuilde heparine toch te zijn toegediend, zo meldt de NOS.

Waarschijnlijk hebben zo'n vijftig mensen de vervuilde heparine gekregen, maar dat wordt nog onderzocht. Voor zover bekend heeft niemand klachten.

Overleden

Heparine wordt via injecties en infusen gebruikt bij dialyses en hartoperaties. In de VS zijn vermoedelijk zestig mensen overleden nadat ze de bloedverdunner uit China toegediend hadden gekregen.

Fagron, de divisie van Arseus die zich bezighoudt met farmaceutische grondstoffen, waarschuwde acht Nederlandse ziekenhuizen tijdig voor vervuilde ladingen van het middel heparine. Dat meldde de divisie van Arseus donderdagavond in een persbericht.

Daarin werd gesteld dat het middel door de waarschuwing niet met patienten in aanraking is gekomen.