NEW YORK - VN secretaris-generaal Ban Ki-moon zal niet aanwezig zijn bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking in augustus. Dat heeft een woordvoerder van de VN donderdag gezegd.

Video Ban zou wegens een drukke agenda de opening moeten mijden, aldus de woordvoerder. Maanden geleden heeft de VN de Chinese autoriteiten al ingelicht, dat Ban er mogelijk niet bij zou zijn. Hij zou wel plannen hebben om China op een bepaald moment te bezoeken.

De Britse premier Gordon Brown en de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijven ook weg, maar zeggen dat ze nooit van plan waren te gaan. Veel andere landen zien niets in een boycot van de opening. Ook premier Jan Peter Balkenende wil gaan, tenzij de situatie erg verslechtert.

Argentinië

De Olympische fakkel is donderdag (plaatselijke tijd) aangekomen in Argentinië en meteen naar een geheime locatie overgebracht. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Zij willen pro-Tibetaanse ongeregeldheden zoals eerder in Londen en Parijs voorkomen. Er zijn 2700 agenten en medewerkers van de kustwacht gemobiliseerd ter bescherming van de symbolische vlam.

Actievoerders in spe in Argentinië hebben 'verrassingsacties' aangekondigd. Vrijdag wordt het Olympisch vuur tijdens een estafetteloop van dertien kilometer door de hoofdstad Buenos Aires gedragen.