AMSTERDAM - Sinds Deense kranten in februari een cartoon van de profeet Mohammed opnieuw afdrukten is de kans op terreuraanslagen in Denemarken toegenomen. Dat heeft de Deense inlichtingendienst PET donderdag gezegd.

De Deense grenspolitie is extra alert en het ministerie van buitenlandse zaken gaat zijn reisadviezen herzien. De leider van Al-Qaida, Osama bin Laden, waarschuwde vorige maand dat Europa een reactie te wachten staat omdat de cartoon, die een belediging zou vormen voor de profeet, opnieuw is gepubliceerd.

Het Deense hooggerechtshof legde donderdag twee mannen celstraffen van twaalf jaar op, omdat ze een aanslag planden. Een derde man kreeg vijf jaar cel. De mannen waren vorig jaar al veroordeeld, maar het OM ging in hoger beroep omdat het de opgelegde straffen te laag vond. Het hooggerechtshof gaf alledrie een straf die een jaar langer is.

De politie pakte de mannen in 2006 op in Odense. Ze zouden in de weer zijn geweest met explosieven, met het oog op het plegen van een aanslag.