DEN HAAG - De buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer willen meer geld om werkbezoeken over de grens af te leggen. Donderdag bleek dat de commissie Buitenlandse Zaken door haar budget van 68.000 euro per jaar heen is.

Nu dreigt de commissie een uitnodiging van Saudi-Arabië af te moeten slaan.

Naar verwachting zal Saudi-Arabië de commissie in luxe hotels onderbrengen. Het is een uitnodiging. De Kamer kan daarom niet zelf een goedkoop onderkomen uitzoeken, terwijl de Kamer de kosten wel zelf wil betalen.

De politici vinden het belangrijk om op de uitnodiging in te gaan, om ook na het verschijnen van de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders de dialoog gaande te houden.

Structureel

Daarom is besloten om het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, om meer geld te vragen. Volgens voorzitter Henk Jan Ormel (CDA) van de commissie is er sprake van een structureel probleem. "Na de laatste verkiezingen heeft het presidium besloten dat we niet met zeven, maar met tien leden en een voorzitter op reis moeten voor hetzelfde geld."

Dat besluit heeft te maken met het feit dat er meer politieke partijen in de Tweede Kamer zitting hebben, dan voor de verkiezingen, legt een woordvoerder van de Tweede Kamer uit. De buitenlandcommissie en de commissie Europese Zaken krijgen al meer geld dan de andere commissies.

Het staat de commissies echter vrij om ongebruikt geld op te sparen voor verre reizen en ze kunnen altijd om incidenteel meer geld te vragen.