UTRECHT - Nederlandse patiënten hebben geen vervuilde heparine gekregen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag bekendgemaakt.

Die mededeling volgt op onderzoek bij de drie ziekenhuizen waaraan de uit China afkomstige besmette geneesmiddelen zijn geleverd. De omstreden heparine, een antistollingsmiddel, is niet in die ziekenhuizen gebruikt, zegt de IGZ.

Fagron

De Nederlandse ziekenhuizen kregen het besmette medicijn geleverd van het farmaceutische bedrijf Fagron uit Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het bedrijf heeft de ziekenhuizen onmiddellijk op de hoogte gebracht. Apothekers van de betrokken ziekenhuizen hebben daarop onderzocht of het middel aan patiënten is toegediend. Dat bleek niet het geval.

Stollingsfactoren

Heparine heeft een remmende werking op een aantal stollingsfactoren, die in het bloed circuleren. Het wordt daarom gebruikt bij behandeling van een acute trombose, maar ook bij hartoperaties, dotterbehandelingen en nierdialyses.

Het middel is niet onomstreden. Het wordt door gezondheidsautoriteiten in verband gebracht met een groeiend aantal doden in de Verenigde Staten.

Zorgwekkend

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) noemde het nieuws van de levering zorgwekkend. Ook wilde de organisatie weten welke ziekenhuizen bij het indicent waren betrokken.