BOUMERDES - Internationale reddingswerkers proberen in Algerije met man en macht een 11-jarig meisje te redden dat levend onder de puinhopen ligt. De reddingsoperatie is een race tegen de klok, omdat het meisje als sinds de beving van woensdagavond ligt bedolven onder de restanten van een gebouw van zes verdiepingen.

Een Italiaans reddingsteam hoorde het hulpgeroep van het meisje in Boumerdes, in de buurt van Algiers. Samen met Britse en Spaanse collega's proberen ze met grof materieel het meisje te bevrijden. Ze kon de reddingswerkers vertellen dat ze Sabrina heet en hoe oud ze is, maar sindsdien heeft ze volgens de Britse zender BBC vrijwel geen geluid meer gemaakt.

Een vrouw en haar baby zijn zaterdag in Boumerdes 60 uur na de aardbeving levend uit de resten tevoorschijn gekomen. Volgens de staatsradio zijn zij “gezond en wel”.

Dodental blijft stijgen

Het aantal slachtoffers van de aardbeving die afgelopen week Algerije trof, blijft stijgen. Het dodental klom zaterdagmiddag naar zeker 1875, terwijl ruim 8000 mensen verwondingen opliepen, blijkt uit het jongste overzicht van de Algerijnse regering.

De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt. Vrijdag was er nog sprake van 1600 doden. De aardbeving van woensdagavond in de regio bij de Algerijnse hoofdstad Algiers had een kracht van ,2 op de schaal van Richter.

President uitgejouwd

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is uitgejouwd en bekogeld met stenen toen hij Boumerdes bezocht, de plaats die het ergst is getroffen door de aardbeving van woensdag. Honderden mensen riepen hem “bestuurders, moordenaars” toe, terwijl ze op afstand werden gehouden door agenten.

De onvrede over de gebrekkige reddingsoperaties in Algerije groepen naarmate de hoop op overlevenden vervaagt. Volgens de Britse zender BBC slagen de autoriteiten er niet in de reddingsoperatie goed te coördineren. Regelmatig worden teams naar een ingestort gebouw geroepen, maar bij aankomst onmiddellijk teruggestuurd.

Oponthoud bij reddingswerkers

De reddingswerkers die vanuit verscheidene Europese landen, Zuid-Afrika en Japan naar Algiers kwamen, moesten soms wel tien uur op het vliegveld van Algiers wachten voordat ze aan de slag konden. De reddingswerkzaamheden worden ook bemoeilijkt door beschadigde wegen en grote groepen nabestaanden in het getroffen gebied.

Volgens een woordvoerder van het internationale reddingsteam is er nog maximaal 24 uur op overlevenden te vinden. Volwassenen kunnen hoogstens vijf dagen overleven zonder te drinken, terwijl kinderen na een dag of drie al bezwijken als ze niets te drinken krijgen.

Unicef

Het VN-kinderfonds Unicef heeft zaterdag tenten en noodvoorraden voor 120.000 mensen naar Algerije gestuurd. De Algerijnen hebben er voor de derde nacht op rij voor gekozen om de nacht buiten door te brengen, omdat er nog altijd naschokken van de beving voelbaar zijn.