AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag besloten dat de organisatie Hells Angels Amsterdam niet wordt verboden. Dat maakte het advocatenkantoor van de Hells Angels bekend.

Het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie instelde tegen de eerdere beslissing van de rechtbank de Hells Angels niet te verbieden, werd afgewezen.

Bewijs

Het hof stelde vast dat niet geconcludeerd kan worden dat de Amsterdamse Hells Angels een criminele organisatie vormen. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een zwartgeldcircuit.

Stellig

Volgens de advocaat van de Amsterdamse Angels, Marnix van der Werf, is het hof nog stelliger in zijn standpunt dat het OM het bij het verkeerde eind heeft dan de rechtbank.

Inmiddels hebben diverse rechtbanken en gerechtshoven zich nu over civiele zaken tegen de Hells Angels gebogen. Behalve tegen het 'chapter' Amsterdam - in Nederland de leidende afdeling van de club - zijn er zaken geweest tegen Angels in Friesland en in Limburg.

Overige afdelingen

Telkens heeft het OM het nakijken gehad. Van der Werf verwacht dat het OM de zaken tegen de overige afdelingen van de Angels laat zitten.

"Amsterdam was natuurlijk het paradepaardje. Nu deze zaak is mislukt, lijken de zaken tegen de overige chapters tamelijk kansloos", aldus de raadsman.

Justitie heeft de afgelopen jaren zowel langs civielrechtelijke als strafrechtelijke weg een offensief tegen de Angels ingezet, maar is daar weinig succesvol in geweest.

Pijnlijke mislukking

Recentelijk resulteerde de strafzaak tegen een grote groep Angels, overwegend afkomstig uit Amsterdam, in een pijnlijke mislukking. De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk in zijn vervolging, omdat er verkeerd was omgesprongen met afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachte Angels en hun raadslieden.

Vorig jaar eindigde ook de strafzaak tegen de zogeheten Nomads, de Hells Angels in Limburg, in een échec voor justitie. Nagenoeg het gehele chapter stond terecht wegens de liquidatie van drie clubgenoten.

Beroep in cassatie

In hoger beroep kwam het gerechtshof tot een integrale vrijspraak. Een woordvoerder kon donderdag nog niet aangeven of het OM beroep in cassatie zal aantekenen tegen de beslissing van het hof.