UTRECHT - Op donderdag 9 oktober staan er geen files in Nederland. De ANWB, de NS en de Rabobank hebben donderdag in Utrecht de coalitie Nederland Bereikbaar gepresenteerd die dit nastreeft.

De drie partijen willen files in ons land terugdringen. Zij willen laten zien dat dit mogelijk is met een filevrije dag op 9 oktober.

Door de plannen van de organisaties zou het verkeer moeten kunnen doorstromen op de snelwegen. Dit zou onder meer te realiseren zijn als werknemers meer thuis werken.

Vlekkeloos

Volgens Nederland Bereikbaar kan met 10 procent minder verkeer in de spits deze bijna vlekkeloos verlopen.

De drie partijen willen werkgevers en werknemers in Nederland ervan doordringen dat Nederland al in beweging moet komen voordat het hele land vaststaat. Daarover moet een 'filesofie' worden ontwikkeld.

Voor september moeten minimaal honderd bedrijven in Nederland zich bij Nederland Bereikbaar hebben aangesloten. Deze bedrijven moeten het telewerken van de werknemers stimuleren.

Verantwoordelijkheid

Volgens Piet van Schijndel van de Rabobank moet ook het bedrijfsleven verantwoordelijkheid nemen.

"Afgelopen jaren is er door bijvoorbeeld CAO's een strikte scheiding ontstaan tussen werk en privé. Omdat we allemaal op dezelfde tijd ergens moeten zijn, ontstaan er files."

Huiverig

Ook zegt de topman van de Rabobank dat veel bedrijven huiverig zijn om hun mensen thuis te laten werken. "Men wantrouwt de werknemers. Een baas kan namelijk niet meer zien of iemand wel of niet werkt."

Volgens Van Schijndel blijkt dit helemaal geen punt van zorg te zijn. "Uit onderzoeken blijkt dat de productiviteit van mensen die telewerken met 20 procent toeneemt."'

Guido van Woerkom van de ANWB denkt dat meer keus minder files tot gevolg heeft. Mensen moeten hun vaste gewoontes leren doorbreken, aldus Van Woerkom. "Ik zou er enorm van balen als onze plannen niet gaan werken."