DRIEBERGEN - De Dienst Nationale Recherche van het KLPD heeft vier chefs van de afdeling Observatie en Techniek met "buitengewoon verlof" gestuurd.

Aanleiding daarvoor vormen de resultaten van een zogeheten sfeer- en cultuuronderzoek binnen de dienst, bevestigt een woordvoerder van het KLPD donderdag een bericht van die strekking in De Telegraaf.

Klachten

Het onderzoek werd uitgevoerd na klachten van medewerkers van de dienst over de wijze van leidinggeven door het viertal. Er zou sprake zijn geweest van onder meer intimidatie en machtsmisbruik.

De betreffende afdeling houdt zich bezig met het observeren van verdachten en het plaatsen van peilzenders en afluisterapparatuur. De Nationale Recherche is belast met de bestrijding van zware misdaad.

Onderzoek

Het onderzoek is eind vorig jaar uitgevoerd. De vier chefs werden vorige maand buiten functie gesteld. Voor hen zal een passende functie elders binnen de politie worden gezocht, aldus de woordvoerder. De affaire heeft geen schade toegebracht aan lopende onderzoeken.

De Nationale Recherche beraadt zich nog op een onderzoek naar wie de uitkomsten van het onderzoek heeft gelekt.