UTRECHT - Nederlandse patiënten zijn blootgesteld aan vervuilde, in China geproduceerde grondstoffen in heparine, een antistollingsmiddel.

Drie Nederlandse ziekenhuizen hebben het besmette medicijn, dat door gezondheidsautoriteiten in verband wordt gebracht met een groeiend aantal doden in de Verenigde Staten, gebruikt. De Inspectie wil niet zeggen om welke ziekenhuizen het gaat.

Allergische reactie

Als het medicijn wordt gebruikt, kunnen patiënten snel een allergische reactie krijgen. Apothekers in de betrokken ziekenhuizen gaan na of dat inderdaad is gebeurd. Volgens de inspectie waren er donderdag nog geen gevallen gemeld.

De vervuilde grondstoffen zaten in een levering van het farmaceutische bedrijf Fagron uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Het bedrijf heeft de ziekenhuizen onmiddellijk op de hoogte gebracht.

Zorgwekkend

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) noemt het nieuws zorgwekkend en is benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek van de inspectie. De federatie hoopt op een snel en zorgvuldig onderzoek.

"We willen dat de inspectie de betrokken patiënten zo snel mogelijk direct inlicht. Ook willen we weten welke drie ziekenhuizen bij dit incident betrokken zijn'', aldus de woordvoerster.

Stollingsfactoren

Heparine heeft een remmende werking op een aantal stollingsfactoren, die in het bloed circuleren. Het wordt daarom gebruikt bij behandeling van een acute trombose, maar ook bij hartoperaties, dotterbehandelingen en nierdialyses.