HAARLEM - De man die dinsdagochtend zelfmoord pleegde op het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem, heeft hierbij zijn eigen vuurwapen gebruikt.

De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders bevestigde dit donderdag naar aanleiding van een bericht in het Haarlems Dagblad. De Haarlemmer schoot zichzelf door het hoofd in het cellencomplex.

Inbraak

De politie hield de man aan na een inbraak in een coffeeshop aan de Koudenhorn en bracht hem geboeid over naar het cellencomplex. Nog voordat hij de cel wist te bereiken, zag hij kans zichzelf met zijn eigen vuurwapen van het leven te beroven.

Hoe het incident heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Met de fouillering van de inbreker moet iets mis zijn gegaan. De politie doet verder geen mededelingen over de zaak in het belang van een onderzoek door de Rijksrecherche.

Rijksrecherche-onderzoek

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Haarlem zei donderdag dat de arrestant een 41-jarige Haarlemmer was. De woordvoerster kon niet zeggen, wanneer de uitkomsten van het Rijksrecherche-onderzoek worden verwacht.

"Dat kan nog wel enige tijd gaan duren, omdat deze zaak heel zorgvuldig wordt onderzocht."

Fouilleren

Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen heeft de politie de bevoegdheid om een verdachte al voordat deze in een politiebusje wordt afgevoerd te fouilleren.

Dat gebeurt dan in het kader van het onderzoek en in het belang van de veiligheid van de betrokken politiemensen en de verdachte.

Hoge uitzondering

"Het feit dat iemand met een vuurwapen in een ophoudruimte voor arrestanten wordt aangetroffen, is in Nederland een hoge uitzondering", aldus de zegsman.

"In 99,9 procent van de gevallen wordt er professioneel gehandeld. Dit is natuurlijk een heel tragisch geval."